Brandservice Syd är ett brandskyddsföretag som utgår från den sydliga staden Trelleborg i Skåne. Idag har vi hela Skåne som arbetsplats men vi har även kunder från hela landet. Vi strävar efter hög servicenivå och våra kunder kommer alltid i första hand.

Brandservice Syd jobbar med brandtätning, utrymningsskyltning, SBA (systematiskt brand- skyddsarbete) och ritar utrymningsplaner. Vi utför även service på brandmaterial såsom handbrandsläckare, slangrullar, rökluckor och övrigt rörande brand och säkerhet och vi lämnar alltid fullständiga protokoll och servicen utförs efter de senaste föreskrifterna. Vi har mer än 30 års erfarenhet av branschen.

Bakgrund
Företaget startades 2001 av Lars-Erik Billstein, som har varit verksam i branschen sedan 1980. Jag började min bana på Trelleborgs gummifabrik där jag sysslade med brandsläckare och brandlarm. Där utbildade jag mig även till anläggningsskötare och industribrandman. 1985 skulle inte verksamheten finnas kvar i egen regi längre, så vi blev anställda av Securitas med samma sysslor som tidigare. 
1988 blev jag anställd på ett av de ledande företagen i Sverige gällande brandsläckare, AB Svenska Tempus. Företaget hade egna släckare som producerades i Eskilstuna. Den anställningen varade ända till 2001 då företaget såldes till Kidde. Då tyckte jag att det var dags att hoppa av och starta eget. Anställningen på Tempus började som serviceman och slutade som säljare.
  ► 2005 anställdes sonen Fredrik på Brandservice Syd. Fredrik har också utbildat sig och stannat kvar. Idag är vi fem personer som är anställda på Brandservice Syd. Vi är certifierade enligt vår branschorganisation Svebra (Svenska Brand- skyddsföreningen). Teknikerna har också personliga certifikat för att kunna genomföra olika arbeten.
  ► När jag började i branschen på 80-talet så var det service och montage av brandsläckare som gällde, det var ju en annan typ av släckare som fanns då med patroner, membran, vätskor och pulver som skulle gås igenom och som skulle bytas varje år. Utvecklingen har gått fram även här, så nu är bland annat släckarna tryckladdade, det innebär att vi inte behöver öppna dom varje år utan det är vart femte 
eller vart tionde år som släckmedlet skall bytas enligt rekommendationer.
  ► Servicen kvarstår på släckarna och brandposter. Har man företag eller det är offentliga lokaler så skall servicen utföras minst en gång om året, men är du privatperson så finns det inga lagar som styr det, men vi rekommenderar vart annat år (minst vart tredje år). Idag gäller det att ha ett brett kunnande, så det är inte bara släckare som servas och monteras.

Släckmedel som används idag
SKUM Används till bränder i bland annat trä, tyg och papper alltså bränder i fibrösa ämnen. Finns i storlek 6 liter och 9 liter.
KOLSYRA Används till bränder i elektriska anläggningar och bränder i vätskor och är ett rent släckmedel så det blir inga biverkningar. Släcker genom att ta bort syret och kyler (79 grader kallt. Inget för hemmabruk.
PULVER Används till alla typer av bränder och är ett släckmedel som släcker allt överallt. Det klarar även av att förvaras där det är minusgrader. Är ett släckmedel som släcker genom kemisk reaktion. Nackdelen med pulver är att det smutsar ner. Det billigaste släckmedlet.

Vår nya hemsida (www.brandservicesyd.se)
Titta gärna in på hemsidan så får ni en bättre uppfattning av vad vi sysslar med. Våra flesta kunder ligger på företags- och kommunsidan, men vi hjälper gärna privatpersoner också. Vi har märkt en uppgång med förfrågningar, men även jobb från privatpersoner, där frågorna oftast handlar om vilken typ av släckare som dom skall köpa, likaså med brandfiltar och brandvarnare.

3 bra investeringar är: Brandfilt, brandvarnare och brandsläckare. 3 bra investeringar är: Brandfilt, brandvarnare och brandsläckare.

TIPS!
Kravet som en del försäkringsbolag har är att vi skall ha en pulversläckare klass minst 43A 233BC,(klassen står på flaskan eller fråga efter det) dock minst 6 kg, en brandfilt (vi rekommenderar storlek 120x180 cm), samt en brandvarnare på varje våningsplan (vi rekommenderar att sätta brandvarnare med radioförbindelse, så piper en piper alla).
► Se till någon gång i månaden att manometern på släckaren står på grönt.
► Montera upp släckaren där alla får tag i den.(inte i garderoben).
► Informera alla om var den sitter och hur den fungerar.
► Prova brandvarnarna en gång i månaden, byt batteri en gång om året.

Hos oss hittar du alla slags säkerhetsprodukter för brand och utrymning med tillhörande service, underhåll och utbildningar. Vårt mål är alltid en trygg kund!

/Lars-Erik Billstein