Hur blir sommaren 2013?

Semestertid, fritid, utesittartid, sommar. Då skall det vara varmt och skönt. Ljummiga kvällar i trädgården efter grillning och sköna promenader på eller längs stranden.


Alla önskar vi att sommaren 2013 blir så skön som vi bara kan föreställa oss. Att Beddingestrand visar upp sig från sin bästa sida med mycket sol, skön värme, varmt och rent vatten att bada i. Att stranden är en vit sandstrand, befriad från sten och tång. Sådant minns vi, men även motsatsen. Det är onekligen ett lotteri hur det blir.
     ► Medan många (på riksnivå) beklagade sig över den regniga sommaren 2012, så hade vi i Beddinge en torr sommar, särskilt senare delen, inte speciellt varm och tyvärr ganska sparsamt med sol. Men det råkade regna just de timmar som dansen kring midsommarstången pågick och likaså de timmar som Fiskets dag genomfördes. Snacka om otur.
     ► Året innan, 2011, var en regnig och grå sommar, särskilt juli och augusti. 
2010 var inte heller särskilt bra om än ganska varm. Många minns kanske den 17 augusti då samhället på flera håll översvämmades. Det regnade då 164 mm på 8–9 timmar och nästan 350 mm regn i augusti månad.


”Men vi skall inte fokusera på de dystra minnena”

     ► Motsatsen var första delen av sommaren 1992 då det inte kom en droppe regn på 60 dagar fram till mitten av juli. Det var skabbtorrt och många träd och växter överlevde inte. Men vi skall inte fokusera på de dystra minnena.
     ► Sommaren, särskilt sensommaren 1997 var helt fantastisk.  Både juli och särskilt augusti och en vecka in i september bjöd på skön värme. En stor del av denna tid var det 22–24 grader i vattnet. Tidvis en lagom östlig vind gav klart vatten och flera nätter gick termometern inte under 20 grader. Luften hämtades ju direkt från det varma havsvattnet. Solen sken och regnet var mycket sparsamt. Verkade som om sommaren var här för att stanna. Men även flera somrar i 2000-talets första del var varma och sköna. 
     ► Men alla vet också att sandstrandens utbredning kan skifta år från år – och det gäller särskilt framför fiskeläget. Det kan ändra sig mycket fort, på några dagar.
     ► Innan stranderosionen tog fart på slutet av 1980-talet växte strandrågen betydligt bredare på den då också bredare sandstranden. Längs strandbrinken fanns så kallade hålor med sand omgivna av strandråg. Man kunde ibland inte se, när man gick nere på stranden, vem som låg och solade i dessa. Hålorna var populära och många badande var snabba med att redan på förmiddagen ockupera en håla med en badkappa eller handduk. Sedan kunde man lugnt inta ”sin” håla på eftermiddagen. Detta respekterades i allmänhet. Men det var då det.

Hur blev då sommaren 2013?  Ja, det vet vi alla i september.

/Peter Sommer