Vilket år?

Leif Kendrin har spelat på midsommardansen många gånger. Det har varit med hjälp av olika lekledare och sångare. På senare år har det dock blivit som solist mest. Repetoaren har inte varierat så värst mycket utan det har varit de traditionella ringdanserna, som kan fungera året runt. Det blir lite olika text på vissa som är årstidsknutna. När han fick frågan om vilket år som var första gången, blev det ett detektivarbete som inte gav något resultat. Trots kontakter med tidigare medlemmar i styrelsen och lekledare kunde inte exakt år fastställas. Vad Leif kommer ihåg var det nånstans kring 1965?

Han engagerades tillsammans med Stig Lindstedt, som skötte sången och lekarna. Leif spelade dragspel och sjöng i bakgrunden när Stig skojade och lekte. Särskilt minns han att han blev hämtad i bil i Skateholm som var hemvisten på somrarna. Numera är det samma tradition midsommardans på gamla golfbanan och sedan hem till Skateholm för sill och potäter. Många dragspel har varit med på golfbanan, antagligen var det ett rött Pauli Sopprani första gången. Detta hade gjort en turné med Coopers Showboys något år tidigare. Orkestern var mycket populär i början på 60-talet, spelade på de flesta dansbanorna i Skåne. Granhyddan som hade dans varje vecka besöktes ett flertal gånger. En minnesvärd spelning var när orkestern fick kompa Rock-Olga på Pärlan i Helsingborg. Hon hade ingen orkester utan snacka om vilka låtar hon skulle framföra och så hängde Coopers på.
     ► Efter framträdandet fortsatte dansen, men Coopers fick blodad tand och framträdde på rockgalor i fortsättningen. Bland annat minns Leif en gång när de framträdde på Forum i Malmö. Det var Beatchers, Rock-Crichan, Salle me Greenfathers och Coopers Showboys som framträdde på den nystartade popklubben. Framträdandet började kl. 15.00. Samma dag skulle Leif vara med i en amatörtävling i Skurup kl. 16.00. Det var Lions som anordnade och förutom Leif var Salle mé Greenfathers med. Det var stora variationer, på rockgalan sjöng Leif "Tell Laura I love her" och på Lions Thore Skogman låten " Tre dar i buren". Det blev ingen framgång men Ulla Björk som slutade 2:a engagerades av Coopers Showboys. Då militärtjänsten inföll 1964 blev det inte möjligt att delta i dansbandsyran. Dragspelet fick följa med till Karlsborg och vi spelade på luckan. Det var några framträdanden på äldreboendet i byn. Efter "lumpen" blev det Affes Trio, urmakaren och postmannen avtalade med Leif, och det blev spela av. Alla festlokaler besöktes och repetoaren var mycket bred. Leif minns bland annat Savoy i Malmö när dom spelade "Marseljäsen".
     ► Tre Tjabos bildades några år senare och har ombildats en gång, det var 1974, då nuvarande sättning spelade på Sirius i Skurup första gången. Orkestern har prövat på många olika festligheter, och har haft som motto "Ring så spelar vi". Från början var TT ett hopkok från Skurup, Leif , Esten och Stig Harry som spelade orgeldragspel hade tidigare varit med i Teddy Boys. I Teddy Boys spelade många olika, men man minns Brogren och Göte Nordgren. Dessa två råkade Leif som tolvåring få spela tillsammans med i Slimminge Bygdegård. Det var Pacifics orkester som Leifs farbröder Hugo och Erik hade på 50-talet. En otrolig upplevelse att som12-åring med nytt dragspel Scandalli få uppträda på scen.Tidigare hade bara skolkamraterna i 5:an fått avnjuta det nya dragspelet.
     ► Just på Slimminge Bygdegård tävlade Leif i en amatörtävling lite senare, den gången vann han. Dagen innan, som var midsommarafton -63, spelade han inte på Golfbanan. Då hade han sin första offentliga spelning själv på Friluftsstadens utebana i Malmö.