Casch Money

Det är en strålande fredagsmorgon på våren 1971. En herre och en dam kommer cyklande på Scheelegatan riktning söderut. Mannen håller en vit metallbox i höger hand. De är på väg till företaget Metior som har en uttagsautomat. Mannen i fråga är krönikören och damen hans kassörska. Detta sker varje vecka. Vi arbetar på Sparbanken Bikupan och sköter om påfyllning av sedlar av Metiors automat. Metior var företaget som uppfann automater för uttag av pengar.
     ► Väl tillbaka på kontoret tömmer vi den inbytta boxen. Vi skall därefter ladda med nya sedlar. Vi matar in 100 kronors-sedlar en efter en. Vår arbetsplats är just utanför valvet. Kommer det någon bankfacks kund förbi och vi blir störda, kan vi komma ur räkningen, och vi får mata ut befintliga och starta om. Dessa missöde brukar drabba särskilt mig då det kommer tjejer i kort-kort.
     ► Avstämningen gick till så, att en räknemaskin med karboniserad remsa var kopplad till automaten. Där registrerades kontonummer, belopp och tid. Remsan skickades därefter till vår centralbokföring för registrering.
     ► Inför julen 1971 laddade vi med full box. Satte i ny remsa och allt var frid och fröjd. Vardagen efter jul åkte vi för att hämta box och räkneremsa. Boxen var tom, räknerullen hade hakat upp sig och registreringen bestod av en svart klump. Vi tillskrev våra 200 bankkortskunder, om hur mycket de hämtat ut och när. Maxbelopp per dag var då 500 kr. När allt var klart hade vi 300 kr som var okända.
     ► I dag hade vi förmodligen inte kommit långt med en metallbox full med pengar. Troligtvis hade rånare legat i bakhåll. Boxarna är i dag försedda med färgampuller och gör man åverkan färgas sedlarna och blir värdelösa. Penningtvätt är inte lönt att försöka sig på. All hantering sker i dag med hjälp av säkerhetsföretag.
     ► I dag kan man hämta ut pengar i automater i stort sett i alla länder och i alla slags valutor.
     ► Är det skralt i börsen kan man göra ett SMS lån och vips är pengarna inne på kontot.
     ► Nu visar tv helikopterrånet. Visst är det mycket Cash. De fick omkring 40 miljoner, dock inga Snabba Cash. Ty förövarna lär få vänta i åtta år då de blir fria och lever måhända ett behagligt liv i varmare land.
     ► Förr i tiden betalade man sina räkningar kontant till företagen 1 gång per år. Numera vill företagen ha betalning via autogiro och gärna varje månad. Vi i villaföreningen vill också ha betalt, men nöjer oss med 1 gång per år, dock senast den 30 maj.

Claes-Göran Altengård
KASSÖR