"Mostrarnas Hus del 2

I ena takbjälken i farstun mot vägen är snidat: 1870. Siffrorna sitter så man kunde se dem så fort man kom in från gatan. Under dem var dörren till Henry Olssons eget rum. Gjordes de vid byggandet eller senare vid någon ändring? De upptäcktes när vi tog bort inklädnaden. Alla bjälkar och innertak var täckta med blåaktig kalk, väv eller papper och överklädda av brädor och masonitskivor

Henry i sjömanskostym. Första eller andra klass utanför skolan på Strandvägen. Skolan låg mittemot. Nära och bra för mostrarnas systerson!

Östra delen var loge med jord- och kullerstensgolv. Där fanns fortfarande kvar ved, brunkolsbriketter och koks när vi köpte det 1994. Vi kunde se var hönsen hade haft sin egen lilla utgång o grisen en lite större. På logen var det fritt upp till taknocken.
     ► I köket fanns stor spis och i de tre små rummen kaminer, den ena med lång "hare" fram till enda skorstenen. Lantbrukaren Truls Andersson med hustru Boel bodde i närheten under slutet av 1800-talet. På "Annelund 5". Ingen har ännu kunnat peka ut den fastigheten med säkerhet. De fick tre döttrar: Emma 1887, Anna 1891 och Hilma 1894 och de tog namnet Trulson efter fadern.
     ► Vid hans död 1910 såldes boet och tillgångarna uppgick till 1110,09 kr. Änkan Boel utsågs till förmyndare för omyndiga Anna och Hilma. God man var Nils Nilsson på nr 14 i Grönby. Samma år köpte Boel detta hus. Det stod på ofri grund så hon köpte marken av Evald Sånesson, farfar till Bertil Sånesson på Sånarps gård. Priset var 800 kr för 0,0790 hektar. I lagfarten daterad den 27 oktober 1913 kallas det: "Annelund 2". Lagfartskostnad 1,50 kr.
     ► 1928 fick Emma och Anna köpa det av sin mor, på villkor att hon skulle få bo kvar livet ut. Det blev till 1931 då Boel Andersson dog.

Mostrarna Trulson. Anna till höger, Emma till vänster.

Arvingar var: ogifta myndiga döttrarna Emma och Anna, och framlidna Hilmas tre barn, bland annat Henry Olsson. Behållningen efter bouppteckningen uppgick till 2,19 kr.
     ► Yngsta systern Hilma var gift med Jöns Olsson, kommunanställd i Malmö. Där bodde familjen också, i St. Johannes Församling. De fick först barnen Greta, Henry och Lennart. Redan 1924 kände Hilma något i kroppen som inte var bra. Efter förlossningen av lillasystern Berit blev det inte bättre och Hilma insåg hur det skulle sluta.
     ► Hon diskuterade med systrarna i god tid för att komma på en bra lösning för barnen efter sin bortgång. När den nyfödda var 10 månader gammal dog Hilma, endast 31 år gammal.
     ► På något sätt hade de kommit fram till att det var Henry som skulle få bo hos sina mostrar Emma och Anna i Beddingestrand.

Det var 1925 och Henry var 4 år.
–Han är välkommen hit, sade Anna och Emma.
–Vi tar hand om honom. Det gjorde de.

Mostrarnas hus efter renovering på 50-talet.

Artikel: Ove Westesson