När man landar på El Altet, som är Alicantes flygplats, kommer man till en av Spaniens största flygplatser, den blev färdig för några år sedan efter en om-fattande ombyggnad. Hit flyger man direkt från bland annat Kastrup med Norwegian, ibland även med Ryanair från Sturup

Alicante ligger på östkusten mitt emellan Benidorm och Torrevieja, staden har cirka 330 000 invånare, hela provinsen Alicante med Elche, Santa Pola och Torrevieja har cirka 750 000 invånare. Alicante är en hamnstad med en stor småbåtshamn där båtar i olika storlekar ligger, en pir med många restauranger och affärer samt ett gammalt skepp där man kan gå ombord .  Ett museum som visar allt om Volvo Ocean Race finns här, kostnadsfritt och mycket intressant.
    ► Om man vill ströva i gamla staden så finns en bra parkering under jord precis innan piren. Väl på piren ser man berget med slottet Castillo de Santa Barbara som till största delen uppfördes på 1500-talet som en fästning. Slottet innehåller idag museum, konst och restaurang samt en omgivande vacker park. Högst upp har man en fantastisk utsikt över staden.

En promenad i »gamla stan« är ett måste, små gränder, pittoreska restauranger och massor av barer, där man bland annat kan äta tapas, som är små rätter av olika slag. Längs hamnen kan man flanera på Esplanada de Espana, som är mycket speciell med sitt fantastiska keramikmönster samt kantad med palmer. På kvällarna öppnar alla små bodar som finns längs esplanaden, här kan man köpa smycken, väskor, kläder och souvenirer. Spanjorerna promenerar uppklädda längs esplanaden på sena eftermiddagar och umgås här ibland sittande på några av alla stolar som finns längs med promenaden. Kanske lyssnar man på musik ett tag, kanske går man vidare med vänner till någon restaurang.
    ► Klimatet i Alicanteregionen är milt, medeltemperaturen är 19 grader och regndagarna bara cirka 20 per år. Augusti är den varmaste månaden och då kan det bli upptill 40 grader. Kusten där Alicante ligger heter Costa Blanca, den vita kusten, och har flera mils underbara sandstränder. Spaniens bästa bad-strand sägs vara San Juan, som ligger precis norr om Alicante.
    ► Vattentemperaturen är 12–14 grader på vintern och på sommaren och hösten som varmast 26–30 grader. Salthalten är 3,9 %, jämfört med Östersjön som har 1 %.

Norr och väster om Alicante breder stora bergsmassiv ut sig, fantastiska vandringsleder hittar man här. Efter en vandringstur kan man äta en mycket god 3-rätters middag inklusive dryck till ett rimligt pris på någon trevlig liten restaurang i angränsande by .
    ► Staden Elche ligger 1 mil sydväst om Alicante och kallas för palmernas stad. Över 200 000 palmer finns här i bland annat parken Huerto del Cura. Som kuriosa kan nämnas att palmerna i Trelleborg kommer från Elche. Annars är staden kanske mest känd som skostaden. Många skofabriker finns här och de tjusiga villorna i utkanten av staden vittnar om en blomstrande industri.
    ► Santa Pola är en mycket trevlig liten stad som ligger cirka 15 km söderut från Alicante. Staden har Spaniens största fiskehamn med fiskeauktioner varje vecka där utroparens språk är helt omöjligt att förstå. Staden har också en underbar strand med många uteserveringar.

Söder om Santa Pola finns saltsjöarna som levererar salt till de nordiska länderna där man använder saltet till vägsalt. I någon av saltsjöarna kan man se en vacker syn nämligen 100-tals Flamingos letandes fisk. Vid saltsjöarna finns också ett saltmuseum som är väl värt ett besök. Utanför Santa Pola ligger en liten 2-delad platt ö som heter Tabarca, dit kan man åka med båt både från Alicante och Santa Pola. Här njuter man av härliga bad och det är ett paradis för snorklare. Om man kör söderut cirka 4 mil kommer man till Torrevieja, där många skandinaver bosatt sig, det var på 1980-talet som inflyttning skedde och staden växte snabbt.
    ► Kör man norrut cirka 5 mil från Alicante kommer man till Calpe, där en majestätisk kalkstens-klippa, Penyal dílfach stiger lodrätt upp 332 m över havet. 1918 sprängdes en kort tunnel genom klippan så att man idag kan vandra upp till högsta punkten där man har en magnifik utsikt. En klar dag kan man se ända till Ibiza. Klippan var i privat ägo ända till 1987 då den regionala myndigheten förvärvade den och gjorde om den till naturreservat.

Calpe, en majestätisk kalkstensklippa. Penyal dílfach stiger lodrätt upp 332 m över havet.

Alicante regionen är också ett paradis för golfare. Inom 5 mils radie från Alicante kan man finna ett 10 tal banor. På Alicante golf är det obligatoriskt med bil, på övriga banor finns gott om bil att hyra men inget tvång.
    ► Alla små och stora städer har sina marknader och vill man kan man besöka en marknad varje dag. Grönsaksmarknaderna är mycket väl besökta, det finns också antikmarknader och loppmarknader för den som önskar besöka det. På grönsaksmarknaderna frossar man på våren i jordgubbar, apelsiner, citroner och clementiner, på höstarna är det framför allt persikor, meloner och vindruvor.
    ► I februari blommar mandelträden i vitt och olika nyanser rosa. Att göra en bergstur i mandeldistriktet är en fantastisk skönhetsupplevelse. På köpet får man en hisnande färd på smala bergsvägar.
    ► I mars blommar mimosan också det en vacker syn. Bougainvillablommorna lyser med sina röda och lila blommor från sommaren och framåt. Citrusträdens blommor doftar starkt och gott och att köra förbi apelsinlundarna och se träden som dignar med frukt är härligt. I Spanien tar man gärna tillfällena i akt och håller Fiesta. Varje stad har sitt helgon och det firas med parader och alle man ur huse, de flesta affärer håller stängt. Kvinnorna bär vackra dräkter och många bär mantilj, en hårprydnad, mycket musik spelas. Under påsken har man processioner flera dagar i sträck och är man i Spanien under påsken så skall man åtminstone se en procession en gång. Processionerna innehåller många flak med kristus-bilder, madonnabilder mycket blommor och musik, många utklädda grupper som vandrar i tåget. Den lokala turistbyrån kan upplysa om när det skall bli en Fiesta.
    ► I regionen finns ett par skandinaviska klubbar, Club Nordico och Mas Amigos, båda med säte i Torrevieja. Genom Mas Amigos kan man hyra bostad, hyra bil, köpa billigare golfbiljetter, spela bridge med mera.
    ► Efter en djup ekonomisk kris kan man på nytt få se byggkranar och nya hus byggas, krisen är långt ifrån över men förhoppningsvis är Spanien på rätt väg även om det kommer att ta tid.

Varma hälsningar
/Marianne Kronwall